Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 12 juni 2020

Openbaarheid van bestuur, maar niet als het niet uitkomt! – blog

Het doet best pijn als je drie keer steil achterover valt! Toch gebeurde me dat toen ik het antwoord van het BUCH bestuur las op een vraag van de PvdA en GBH. Ze hadden gevraagd de managementletter 2019 van de BUCH te krijgen. Toch heel normaal dat je wilt weten wat er reilt en zeilt bij de organisatie die je jaarlijks miljoenen kost, en waarover steeds veel te doen is. Ik sloeg steil achterover: ze krijgen het niet! Kan niet waar zijn, dus nog een keer gelezen, en nog eens. Drie keer steil achterover.

Allerlei onnavolgbare argumenten, die geen van allen hout snijden. In de gemeente is de gemeenteraad eindverantwoordelijk, en alle informatie die een raadslid nodig heeft, moet hij krijgen. Zonder uitleg, zonder verantwoording. Dat zijn de mores in een goed functionerende democratie. Als de volksvertegenwoordiger geen informatie krijgt, kan die niet controleren. Eerste les staatsrecht.

Ik heb daarom zojuist als gewone burger een verzoek ingediend op grond van de Wet openbaarheid van bestuur, een zogeheten Wob-verzoek. Het zou toch gillen zijn als ik als gewone burger die managementletter eerder in handen heb dan als raadslid! Ik hoop dat mijn achterhoofd dan hersteld is, want ik zal wel weer steil achterover vallen.

Fons Hopman 10 juni 2020